XTC

XTC
Deze drug wordt ook wel de ‘lovedrug’ genoemd, puur omdat het (zeker in het begin) zo lekker kan werken. De officiële benaming van XTC is MDMA: methyleendioxymethamfetamine. Al in 1898 maakte geneesmiddelenfabrikant Merck voor het eerst XTC (MDMA). Als grondstof werd daarvoor safrol-olie gebruikt uit nootmuskaat. Eind jaren ‘70 ontwikkelde Dow Chemical Company een recept om op een puur synthetische manier XTC te maken. Toen een groep chemici in die tijd MDMA illegaal op de markt wilde brengen, vonden zij de naam MDMA niet geschikt. Zij bedachten de naam Ecstacy (afgekort XTC) wat in het Nederlands ‘extase’ ofwel ‘in vervoering zijn’ betekent. Ook hebben ze nog even aan de naam Empathy gedacht (empathie, inlevingsvermogen), maar dat vonden ze toch minder aansprekend klinken.
XTC behoort dus tot de amfetaminesoorten, maar doordat XTC een andere chemische structuur heeft, is de werking ervan anders dan van bijvoorbeeld speed. Het is een van de meest gebruikte synthetische drugs, niet alleen tijdens danceparty’s, maar ook door hangjongeren en thuisgebruikers. XTC is te koop als pillen en als poeder. Een pil kost tussen de € 10 en € 15 euro. MDMA valt volgens de Opiumwet onder de harddrugs.

Effecten
XTC werkt opwekkend en bewustzijnsveranderend. De gebruiker voelt zich in een roes, hij krijgt een geweldig gevoel van genot, hij voelt zich warm, vol liefde voor iedereen om zich heen en is seksueel enorm geprikkeld. Ik heb mannen horen zeggen, dat ze onder invloed van XTC zelfs met mannen wilden vrijen, terwijl ze dat in nuchtere toestand nooit zouden doen.
XTC veroorzaakt bij de gebruiker grote pupillen en onrustig gekauw met de kaken. De zintuigen reageren extra gevoelig, zodat de omgeving (licht, geluid, het ritme van muziek, de dreun van teksten, enzovoort) enorme impact hebben. Door XTC kun je vier tot zes uur achter elkaar doorgaan met bijvoorbeeld dansen, want het werkt sterk stimulerend en in combinatie met de geprikkelde zintuigen kom je in een soort trance terecht.

Risico’s
In de verslavingskliniek heb ik veel jongeren zien binnenkomen die van alles en nog wat door elkaar gebruikten (de zogenaamd poly-gebruikers). Veel van deze jongeren gebruikten ook XTC. Ze waren volledig gedesoriënteerd, hadden geen orde in hun denken en waren een en al onrust. Uit hun verhalen bleek vaak dat hun XTC-gebruik onschuldig was begonnen, gewoon om het eens te proberen. Je bent immers jong en je wilt uit je bol gaan.

Maar wat begon met een keertje proberen, veranderde in een onweerstaanbare drang naar de party’s in het weekend en de rush (het gevoel) van zo’n feest. Het leven draaide alleen nog maar om die weekends en om los te gaan. Ook seksueel! Na enige tijd raakten hun hersenen gewend aan XTC en was één pil niet meer voldoende. Dus namen ze er twee of vier om hetzelfde resultaat te krijgen. Zo ontstond er een patroon waarin iemand méér pillen nodig had, maar ook langer wilde doorgaan en om die reden nog eens extra pillen slikte. Na zo’n weekend stappen hadden ze wel vier dagen nodig om bij te komen. Die tijd had hun lichaam nodig om nieuwe serotine aan te maken in de hersenen. Die dagen deden ze meestal helemaal niets, behalve slapen of televisie kijken. Beter gezegd: staren naar het televisietoestel, want het lukte de hersenen niet meer om een programma goed te volgen. Deze fase wordt ‘braindead’ genoemd (‘hersendood’). Na die vier dagen brak het weekend weer aan en gaven ze opnieuw vol gas. Snel naar de dealer en naar het volgende feest!
Deze jongeren waren niet zozeer lichamelijk verslaafd aan de XTC, maar aan het gebeuren erom heen: de party’s, het dansen, de muziek, de sfeer, het gevoel van euforie. Door zo’n leefpatroon gaat alles kapot: school, werk, sociale relaties. Vaak komen jongeren er veel te laat achter dat hun ‘liefdevolle’ wereldje van extase verschrikkelijk nep is. De zogenaamde vrienden uit het nachtleven kennen ze nauwelijks en in nuchtere toestand herkennen zij elkaar amper.

XTC is een opwekkend, maar ook bewustzijnsveranderend middel. Er kunnen psychische problemen ontstaan, zoals depressiviteit, paniekaanvallen, flashbacks en waanvoorstellingen of psychose, zelfs na eenmalig XTC-gebruik. Verder veroorzaakt XTC-gebruik problemen met de concentratie en het geheugen.
De laatste jaren is duidelijk geworden dat deze drug levensgevaarlijk kan zijn. Wereldwijd zijn vele jongeren aan XTC overleden of erdoor in coma geraakt. Ook in Nederland zijn er doden gevallen.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand aan deze drug kan overlijden:

  • Onveilige pillen. XTC is een chemisch product en wordt door veel verschillende partijen geproduceerd. Maar wie zegt, dat de samenstelling van jouw pil veilig is? XTC wordt vaak in het uitgaansleven aangeboden en verkocht, en je verlaat dan niet de party om eerst je pil te testen bij een of andere instantie. Ook tijdens een danceparty in Amsterdam in 2014 waren er drie sterfgevallen als gevolg van vervuilde XTC. De kans op onveilige pillen is reëel. De producent van deze drug heeft namelijk maar één doel: geld verdienen. Van de jongeren die gaan stappen, gebruikt 60 procent tenminste één keer XTC. Alleen al de genoemde Amsterdamse Dance Party trok in een paar dagen tijd 350.000 bezoekers. Tel uit je winst…! Als er een aanvoerlijn door de politie wordt opgerold, gaat zo’n producent gewoon op zoek naar vervangende grondstoffen. Die hebben soms een vergelijkbare werking, maar zijn wel gevaarlijker voor de gebruiker. Voor deze alternatieve grondstoffen bestaat soms nog geen regelgeving, waardoor XTC-fabrikanten dan voor de wet niet eens strafbaar zijn! Dit gebrek aan regelgeving, in combinatie met geldzucht, is de belangrijkste reden dat er zoveel nieuwe synthetische drugs ontwikkeld worden.
  • Wanneer mensen teveel verschillende drugssoorten door elkaar gebruiken, kan het hart het eenvoudigweg begeven.
  • XTC kan oververhitting veroorzaken. Door het langdurig dansen onder invloed van XTC, zonder vocht binnen te krijgen, kan het systeem in je hersenen dat je lichaamstemperatuur regelt in de war raken. Daardoor kunnen je spieren afbreken en organen (zoals je nieren) ophouden met functioneren.
  • Door XTC kan het stofje ADH (antiduretisch hormoon) vrijkomen. Hierdoor wordt urineren problematisch. Je lichaam kan hierdoor zijn overtollige vocht niet kwijt. Tegelijkertijd neemt door XTC het gevoel van dorst toe, zelfs wanneer het lichaam geen watertekort heeft. Hierdoor kan iemand teveel water gaan drinken, waardoor het zoutgehalte in het lichaam te laag wordt. Er ontstaat watervergiftiging in het lichaam. Dit kan leiden tot een herseninfarct, coma en zelfs de dood.