Hallucinogene middelen

Bewustzijnsveranderende middelen
Deze middelen worden vaak gebruikt door jongeren die willen experimenteren met drugs. Ook zijn ze geliefd bij mensen die (occulte) geestelijke ervaringen willen hebben. Door het middel krijgen ze gemakkelijk contact met de bovennatuurlijke wereld. Hun geest en hun bewustzijn openen zich voor die geestelijke dimensie.

In het begin zijn deze middelen voor velen een plezierige manier om even uit de werkelijkheid te stappen. Ze werken ontspannend, genotversterkend, dromerig en onwerkelijk. Tijdens het gebruik vervaagt je besef van tijd en je geeft je (geleidelijk) over aan het gevoel en de ervaringen van het middel. Het gebruik van deze middelen veroorzaakt vaak een extra scherpe werking van je zintuigen: ruiken, proeven, zien, horen en voelen. Je ervaart deze zintuigen heel diep. Ook je denkvermogen werkt op een intensievere manier en je hebt het idee dat je indrukwekkende inzichten krijgt.

Je stemming en je innerlijke gemoedstoestand op het moment dat je zo’n middel gebruikt, zijn sterk bepalend voor hoe je de trip beleeft. Er zijn mensen die helemaal geen mooie ervaring hebben tijdens het gebruik, maar die een ‘bad trip’ krijgen: ze worden onrustig, alles voelt negatief en ze kunnen allerlei enge dingen ‘zien’. Helaas kan zo’n trip uren duren.

Sterkere bewustzijnsveranderende middelen zoals paddo’s, Peyote en LSD kunnen hallucinaties veroorzaken. De zelfgekweekte marihuana (een wietsoort) in Nederland is de laatste jaren bovendien zo sterk geworden, dat ook het roken van marihuana hallucinaties kan veroorzaken. Het is daarom verbazingwekkend dat deze wietsoorten nog steeds gedoogd worden.

Het gevaar van bewustzijnsveranderende middelen is dat je erdoor in een psychose kunt raken. In het bijzonder jongeren lopen dit risico, omdat hun hersenen nog niet volgroeid zijn. Ook is bekend dat er heel wat jongeren schizofreen zijn geworden door het gebruik van deze middelen. Ik heb me laten vertellen dat de medische wereld van mening verschilt of deze middelen daarvan de enige oorzaak zijn, of dat deze mensen sowieso een aanleg hebben voor psychoses. Maar zou het misschien ook allebei waar kunnen zijn? Zelf ben ik van mening dat je door het gebruik van hallucinogene middelen je geest openstelt en je natuurlijke bescherming, op welk vlak dan ook, het daardoor zwaar te verduren krijgt. De één is hier zeker gevoeliger voor dan de ander. Wat eerst ontspannend en onschuldig lijkt, kan in veel gevallen zorgen voor chaos, wanhoop, angst en soms zelfs verplichte opname in de psychiatrie, met blijvende psychische klachten of hersenbeschadiging. Veel mensen houden door het gebruik van deze middelen de rest van hun leven last van stemmen in hun hoofd, gevoelens van angst, depressie en wisselende stemmingen.