Heroïne
Heroïne heeft de medische naam diacetylmorfine en wordt in de volksmond ook wel ‘smack’ of ‘bruin’ genoemd. Het wordt in een laboratorium bereid uit morfine.
Heroïne vierde in Nederland in de jaren ’70 haar hoogtijdagen. De werking is die van een warme, ontspannen verdoving in combinatie met een bepaalde onverschilligheid, want je kunt alles loslaten. Verdriet, zorgen of stress verdwijnen allemaal… In Nederland is het gebruik van deze drug de laatste jaren flink afgenomen. Een van de redenen is dat het door de meeste druggebruikers wordt gezien als een drug voor losers: heroïne is voor junkies, en dat wil je niet zijn, toch?! Ondanks dit gedachtegoed telt Nederland nog altijd zo’n 17.500 heroïneverslaafden.
Heroïne wordt door de dealer meestal aangeboden in witte, lichtgrijze of bruine poedervorm. Een gram heroïne kost momenteel ongeveer 30 euro en een verslaafde gebruikt vaak net zoveel als zijn portemonnee het toelaat, want het is vreselijk verslavend.
Je kunt het spul snuiven (dit wordt het minst gedaan), roken (dit wordt het meest gedaan) of injecteren (meestal bij oudere en langere gebruikers). Heroïne wordt meestal op zilverfolie gerookt (zoals beschreven staat bij cocaïne). Gebruikers noemen deze vorm van gebruiken ‘chinezen’. Bij het injecteren haalt men qua werking het meeste rendement uit de heroïne met het grootste effect op het gevoel.
Hoe herken je heroïnegebruik?
De meeste drugsverslaafden worden enorme leugenaars. Door hun verslaving hebben ze chronisch geldgebrek. Zeker bij heroïne- en cocaïnegebruik is veel geld nodig, dus deze verslaafden proberen met allerlei verzonnen verhalen geld van je te lenen, wat je overigens nooit terug krijgt. Ook stelen ze vaak, zelfs van dierbaren en familieleden.
Als iemand heroïne heeft gebruikt, kun je dat herkennen aan zijn kleine pupillen en emotieloze gezichtsuitdrukking. Hij heeft vaak plekjes op de aderen door het injecteren. De gebruiker reageert traag en ook zijn oogleden gaan langzaam open en dicht. Hij praat vaak langzaam, zacht, half kreunend. De gebruiker heeft de neiging om steeds weg te zakken.
Risico’s van heroïnegebruik
Voor alle opiaten gelden enorme risico’s, maar omdat heroïne (in tegenstelling tot de andere opiaten) het meest en makkelijkst te verkrijgen is, richt ik me nu vooral op deze drug. Heroïne is geestelijk en lichamelijk sterk verslavend. Een van de vele nadelen ervan is dat je lichaam het na een paar uur opnieuw nodig heeft, anders word je ziek. Je gaat trillen en zweten, krijgt pijn en stuiptrekkingen enzovoort.
Bij het injecteren is er kans op ziekten als hepatitis en hiv. Doordat de verslaafde constant verdoofd is en in een roes leeft, gaat hij zich slecht verzorgen. Hygiëne en voeding krijgen minder aandacht. Daardoor wordt hij steeds magerder en zwakker, waardoor gewoon werken niet meer lukt. Het gebruik kan bij mannen impotentie veroorzaken en bij vrouwen de maandelijkse cyclus verstoren. Door het heroïnegebruik vergeten vrouwen vaak hun anticonceptiemiddel goed te gebruiken. Soms hebben ze nauwelijks door dat er seks met hen wordt bedreven. Ze raken dan zwanger en hun kindje raakt al verslaafd in de baarmoeder. Bij zijn geboorte moet het meteen afkicken. Wat een start in het leven!
Een heroïneverslaafde is op een bepaald moment alleen nog maar bezig met zijn verslaving. Werken lukt niet meer en als de uitkering binnenkomt, wordt dat geld er binnen een paar dagen doorheen gejaagd. Om aan geld te komen, vervalt de verslaafde snel tot criminaliteit of prostitutie (ook mannen). Al het geld wordt linea recta naar de dealer gebracht en doordat de huur niet meer wordt betaald, raakt de verslaafde vaak dakloos. Een gebruiker kan vroegtijdig sterven aan een overdosis, stikken in zijn eigen braaksel, een hartstilstand of aids.
Het rijtje met problemen wordt door het gebruik steeds langer, maar vreemd genoeg merkt de verslaafde niets van zijn problemen zolang hij heroïne gebruikt. Hij verkeert door de heroïne in een ‘heerlijke’ roes! Als iemand (soms na jaren) uit deze roes ‘ontwaakt’ tijdens het afkicken, leert hij weer te voelen en zijn problemen onder ogen te zien. Alles wat al die jaren was weggedrukt, komt dan naar boven. Dit kan enorme paniek en schuldgevoelens veroorzaken, met het risico dat er weer gegrepen wordt naar deze drug.
Laatst had ik een gesprek met een ex-verslaafde. Hij vertelde, dat hij na het afkicken last kreeg van allerlei lichamelijke problemen, waaronder verschrikkelijke rugpijn. Deze man had twintig jaar lang heroïne gebruikt. Hij was in die tijd nooit bij een dokter geweest, want hij merkte niet dat hij deze lichamelijke klachten had. De heroïne had alles – lichamelijk en emotioneel – verdoofd en verborgen gehouden.