Speed (amfetamine)
Amfetamine is een chemisch middel dat sterk werkt en een langdurig effect heeft. Het werd in 1887 uitgevonden als medicijn. Rond 1927 was het vooral bekend als middel bij ademhalingsproblemen, zoals astma en bronchitis. Later ontdekte men, dat het bij hogere doseringen gebruikt kon worden om te blijven doorgaan. In de Tweede Wereldoorlog werden er aan de kant van de Duitsers, maar ook bij de Amerikanen flinke hoeveelheden amfetamine geslikt. Later werd amfetamine korte tijd voorgeschreven bij overgewicht, als middel om snel af te vallen, maar dit veroorzaakte teveel problemen. Mensen kregen hartproblemen en stierven zelfs aan het middel!
Tegenwoordig is amfetamine (speed) verboden. Het kost zo’n € 10 per gram. Speed wordt meestal verkocht in poedervorm. Je gebruikt het door het middel op te snuiven, op te lossen in een drankje, of door het in te slikken als een ‘bommetje’. Een bommetje is een vloeitje met speed erin, waar je een propje van maakt dat je in één keer doorslikt.
Hoe werkt speed?
Speed werkt snel en hard en geeft je zo’n acht uur lang enorme energie. Speed geeft je een gevoel van onoverwinnelijkheid en je voelt je ongelooflijk fit. Je eetlust en dorst verdwijnen volledig. Dat het middel je energie geeft, is maar gedeeltelijk waar. Het verbruikt namelijk op dat moment al je reserves en als het middel is uitgewerkt, volgt onvermijdelijk de terugslag. Je heb dan zo’n drie dagen nodig om bij te komen.
Door het gebruik van speed verwijden je pupillen zich, zodat ze groot en zwart worden. Door het teveel aan energie wat je door speed krijgt, kun je je kaken niet stilhouden, waardoor het lijkt of je aan één stuk door op kauwgum kauwt.
Net als bij Qat bestaat ook bij speed het gevaar dat je de dag(en) na het gebruiken zó moe bent, dat je de neiging hebt om opnieuw te gebruiken om te kunnen presteren. Door deze vicieuze cirkel pleeg je roofbouw op je lichaam, waardoor je ernstige lichamelijk schade kunt oplopen.
Risico’s
Speed is geestelijk verslavend; verhalen over lichamelijke verslaving zijn er niet. Toch kan die geestelijke verslaving wel degelijk lichamelijke effecten hebben. Het kan stemmingswisselingen, irritatie, agressie, gebrek aan eetlust, lusteloosheid, verwardheid, hoofdpijn en hartkloppingen veroorzaken. Er is kans op oververhitting, slaapstoornissen, hersenbeschadiging en paranoïde gedachten.
Door het slikken van speed kan de maagwand geïrriteerd en beschadigd raken. Door het snuiven van speed kan de binnenkant van de neus beschadigd raken en ontsteken. Als een gebruiker langdurig doorgaat met zijn destructieve gedrag kan het neusschotje helemaal wegrotten. Er zit dan één groot gat aan de binnenkant van hun neus! Tijdens mijn preventielessen voor de klas neem ik wel eens ex-gebruikers mee om hun levensverhaal te vertellen. Zij nemen vaak oorstokjes mee om te laten zien hoe ze die door het ene neusgat in het andere neusgat kunnen duwen!
Er zijn ook gebruikers die speed injecteren. Op een dag vroeg ik aan een vrouw die dat deed hoe het zo ver was gekomen. Ze zei: “Slikken lukte niet meer, want dat deed vreselijke pijn in mijn buik. Snuiven kon ook niet meer, want mijn hele neus was kapot en ontstoken. De geelgroene etter kwam zelfs via mijn traanbuizen naar buiten. Ik kon dus alleen nog maar spuiten.” Inmiddels is deze vrouw afgekickt en daar ben ik blij om, maar haar verhaal zal ik nooit meer vergeten. Dit is wat verslaving met je doet…
Speed en ADHD
Zoals ik al schreef, is amfetamine (speed) een chemisch product en werd het oorspronkelijk gebruikt als medicijn. Tegenwoordig wordt dexamfetamine, een variant van amfetamine, soms als medicijn bij ADHD voorgeschreven, vooral wanneer medicijnen als Ritalin of Concerta niet het gewenste resultaat hebben. Want hoewel speed een opwekkend middel is, is de chemische reactie ervan bij mensen met ADHD anders en werkt het juist rustgevend. Het gevaar is dat deze mensen speed als zelfmedicatie gaan toepassen en dat is levensgevaarlijk. Vaak weigeren deze mensen hulp van een arts om hun onrust te beheersen en hebben ze geen vertrouwen in medicijnen, maar gebruiken ze wel dagelijks speed of cocaïne. Gevolgen: geen medisch toezicht, een dagelijkse hoge dosis, verslavingsproblematiek, lichamelijke en geestelijke klachten zoals onrust, slapeloosheid, angst, neerslachtigheid en paranoïde klachten. En dan zijn ze ook nog eens honderden euro’s per maand kwijt aan deze drugs.