LSD (‘acid’)

LSD (‘acid’)
LSD (Lysergeenzuurdi-ethylamide) is een zeer sterk middel en de werking is waarschijnlijk het sterkst van alle hallucinogenen. Het werkt ook het langst door. De Zwitserse chemicus Albert Hofmann probeerde in 1938 een medicijn te ontwikkelen en gebruikte daarbij schimmels op granen. Zo ontwikkelde hij LSD. LSD werd niet geschikt bevonden als medicijn, maar na zo’n vijf jaar onderzoek en vijfentwintig testpogingen had hij wel ontdekt, dat LSD een heel sterk hallucinogeen middel was, waar ‘wel wat mee gedaan kon worden’ in de handel. In de jaren ’60, toen de hippiebeweging in opmars was, was LSD een van de meest favoriete middelen om uit je bol te gaan. Het werd wereldwijd gebruikt.
Het middel kan in vloeibare vorm verkregen worden, maar wordt meestal verkocht op de volgende manieren: als papertrips, tabletjes en microdots. Papertrips zijn kleine stukjes papier waar de LSD is ingetrokken; microdots lijken op kleine plastic puntjes waarin de LSD verwerkt is. De prijs varieert momenteel van acht tot vijftien euro.

Mijn eerste ervaring met LSD was met een papertrip. Mijn vrienden zeiden enthousiast: “Dit moet je echt eens proberen; het zijn lachtrippies!” Zonder aarzeling en zonder te weten wat het was, slikte ik de LSD. Ik wist niet wat me overkwam! Ik heb enorm gelachen, maar dat was maar een klein deel van die ervaring. Ze hadden mij niets verteld over de hallucinaties! Als ik mijn ogen sloot, zag ik nog steeds dingen, kleurtjes, alsof ik in een sprookjeswereld was gestapt. Misschien kan ik beter zeggen: alsof ik in de geestelijke wereld binnenstapte. Mijn trip duurde acht uur lang en je kunt tijdens een trip niet zeggen: “Nu is het genoeg.” Er is geen pauzeknop, je blijft doorgaan in die trip.
Ook voor LSD geldt dat het gebruik van dit middel in het begin voor velen een plezierige manier kan zijn om uit de werkelijkheid te stappen. Het kan ontspannend, plezierig, genotversterkend, onwerkelijk, dromerig en wonderlijk werken. Het bezorgt je overgevoelige zintuigen, de tijd vervaagt, je ervaart een diepere denkervaring en intensieve indrukken.
Net als bij paddo’s kun je het gevoel krijgen dat je geestelijk één wordt met de mensen met wie je samen gebruikt. Je krijgt dezelfde indrukken en kunt een enorme geestelijke verbondenheid ervaren. Een gevoel van goddelijkheid en contact met het ‘hogere’ kan je vullen. Je kunt je één voelen met alles en iedereen. LSD wordt dan ook graag gebruikt door mensen die op zoek zijn naar ‘het hogere’ of door mensen die vanuit bepaalde religies of sektarische groepen in contact willen komen met de geestelijke wereld.

LSD en de psychiatrie
LSD is in het verleden wel eens gebruikt als ‘therapeutisch’ middel en in de psychiatrie om mensen te helpen bij het verwerken van trauma’s en andere problemen. Ook in Nederland was er een (zwaar omstreden) hoogleraar in de psychiatrie, Jan Bastiaans, die LSD hiervoor gebruikte. Nadat er iemand overleed tijdens zijn begeleiding werd Bastiaans op non-actief gezet door het medisch tuchtcollege. Nog steeds zijn er mensen in de alternatieve hoek, zoals de beweging van de new age, die zich voordoen als coach en verzorger tijdens een trip. Een zorgelijke zaak!

Een bad trip
Ook bij LSD is je stemming, je innerlijke gemoedstoestand, enorm bepalend voor hoe een trip wordt beleefd. Er zijn mensen die helemaal geen mooie ervaring hebben bij LSD, maar bij wie het middel juist averechts werkt. Dit wordt ook wel een bad trip genoemd. Daarbij worden al je ervaringen eng, lelijk en negatief. Bedenk dat je zintuigen in verhoogde staat van paraatheid zijn en je dus alles extra diep ervaart! Je ‘ziet’ bij een bad trip enge dingen en helaas duurt zo’n trip zo’n acht uur lang…
Een kennis van mij hoorde tijdens zijn trip ineens verschrikkelijk hard en vervormd geschreeuw in zijn oor. Toen hij opzij keek, zag hij hoe een angstaanjagend wezen hem aankeek. Mijn kennis, die net een boterham stond te smeren, schrok zich rot en viel het wezen vanuit een reflex aan met zijn mes. Hij overwon en sleepte het monster naar de tuin en at vervolgens zijn boterham op. Toen de LSD was uitgewerkt ging hij slapen. Na enige tijd werd hij wakker gemaakt door de politie en meteen afgevoerd naar de gevangenis. In zijn trip bleek hij niet een monster, maar zijn eigen zusje te hebben neergestoken. Gelukkig overleefde het meisje zijn aanval, maar ze moet het de rest van haar leven met een long minder stellen… Ook was er iemand in Nederland die door het gebruik van LSD allemaal enge dingen zag, monsters en demonen. In paniek rende hij naar de keuken, trok de keukenla open, greep een lepel en lepelde zijn beide ogen eruit. Als hij maar niet meer hoefde te zien wat hij de hele tijd zag! Gevolg: de man is levenslang blind en werd gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting. Dit gebeurde in 1975 in Wageningen. Af en toe komen dit soort berichten in het nieuws, zoals in 2014 . Toen kwam een 24-jarige man uit Utrecht om het leven nadat hij onder invloed van LSD door een raam naar buiten sprong vanaf de achtste verdieping van een flat. Al snel werd duidelijk voor de politie dat er geen sprake was van zelfdoding, maar van een bizar en dramatisch ongeval.

Risico’s
Angsten, psychoses, depressies, schizofrenie, een bad trip en verwarring zijn de risico’s van het gebruik van LSD. Wat het gevaar op herhaling van het gebruik groter maakt, is dat de gebruiker op basis van eerdere positieve ervaringen verlangt naar meer van zulke ervaringen. Daardoor zal hij het middel steeds weer blijven gebruiken, met alle risico’s van dien.