Paddo’s en truffels

Paddo’s en truffels
De verkoop van paddenstoelen (paddo’s) die psilocibe of psilocybinen bevatten, is sinds 2008 verboden. Omdat truffels (sclerotia) geen paddenstoelen zijn, maar een soort knol, vallen ze niet onder dit verbod. Truffels zijn daarom nog steeds legaal te koop in smartshops en ook online floreert deze handel. Qua werking hebben ze echter veel raakvlakken met paddo’s.

Het stofje psilocibyne wordt in het lichaam omgezet in psilocine. Door de psilocine verandert het bewustzijn: de gebruiker kan een fijne en wonderlijke ervaring van zo’n vier tot zes uur meemaken. Net als bij wiet en hasj geldt: je moet altijd afwachten hoe zo’n trip verloopt, want je innerlijke stemming is enorm bepalend. Het stofje veroorzaakt een overgevoeligheid en verandering in de zintuigelijke waarnemingen. Voorwerpen en mensen lijken voor je ogen te vervormen, alles lijkt te bewegen, muziek wordt intens ervaren, maar is ook bepalend voor hoe de trip verloopt. Het besef van tijd vervaagt compleet: je kunt zomaar wat naar een bepaald punt staren en ondertussen vliegt er een uur voorbij. Andersom kan een kort moment juist heel lang lijken te duren.

Als je deze middelen samen met anderen gebruikt, kan het lijken of je geestelijk één wordt. Je krijgt dezelfde indrukken en je kunt een geestelijke verbondenheid ervaren. Je indrukken en gedachten kunnen voor je gevoel van zo’n andere orde zijn, dat het lijkt of je contact hebt met het ‘hogere’. Je kunt het gevoel krijgen dat je samen goddelijk bent of goddelijk bezig bent. Je kunt je één voelen met alles en iedereen, inclusief dieren. Vanwege dit effect gebruiken mensen die in contact willen komen met het ‘hogere’ graag hallucinogene middelen. Het is een methode die al eeuwenlang wordt gebruikt door indianen, sjamanen, hindoes en bepaalde toverdokters. Helaas zijn er ook steeds meer mensen in Nederland met magie bezig; ook zij proberen door middel van deze natuurlijke producten in contact te komen met de geestelijke wereld.

Onvoorstelbare verhalen
Het gebruik van paddo’s en truffels is niet zonder risico. In 2007 raakte een 19-jarige jongen uit IJsland in paniek na het gebruik van paddo’s doordat hij dacht dat hij achtervolgd werd. Hij rende met zijn handen over zijn oren door de hotelkamer en ‘vluchtte’ door uit het raam te springen: zes meter hoog. In datzelfde jaar draaide een Britse toerist door nadat hij paddo’s had gebruikt. Eerder dat jaar overleed een 17-jarige Frans meisje. Na het eten van paddo’s dacht ze, dat ze kon vliegen en sprong van een brug in Amsterdam. Een andere Franse toerist vermoordde onder invloed van hallucinogene paddenstoelen zijn hond. Hij bewerkte het dier met een schaar en een mes ‘om de geest van de hond vrij te maken’.[1]

Ook zijn er verhalen bekend dat mensen onder invloed van deze middelen een moord pleegden op mensen of dieren. Zij meenden dat ze de duivel of iets dergelijks zagen in hun slachtoffer. Het klinkt misschien onvoorstelbaar, maar helaas: mensen doen onder invloed van paddo’s dingen die ze normaal nooit zouden kunnen of willen. Paddo’s zijn nu verboden, maar truffels en cactussen met dezelfde werking zijn nog wel gewoon te koop.

Enorme angsten, psychose, depressie, verwarring en de kans op schizofrenie kunnen het gevolg zijn van het gebruik van deze middelen. Toch zijn er ook ‘mooie’ trips en door het verlangen naar die ervaring blijven mensen het middel gebruiken, zelfs als die ervaring uitblijft.

[1] Bron: Volkskrant, Elsevier.