Opwekkende middelen

Opwekkende middelen
In de schappen van onze supermarkten liggen veel stimulerende middelen die maatschappelijk geaccepteerd zijn, zoals tabak, koffie, thee, bepaalde eetlustremmers, cola en niet te vergeten de vele energydrinks. Daarnaast zijn er stimulerende middelen die veel sterker werken en die (uiteraard) niet te koop zijn in de supermarkt. De meest bekende voorbeelden in Nederland zijn amfetamine (speed), cocaïne en XTC. Wat minder bekend is Qat. In Amerika en Azië is ook Chrystal Meth (Methamfetamine) een enorm probleem.
Stimulerende middelen onderdrukken iedere vorm van loomheid of vermoeidheid, maar leiden juist tot enorme alertheid en snel denken. Na het gebruik kun je lichamelijk en geestelijk heel lang blijven doorgaan zonder een spoor van vermoeidheid. Het voelt alsof je de hele wereld aankunt.
Toch is het idee, dat stimulerende middelen je energie geven maar gedeeltelijk waar. Inderdaad, je kunt lang doorgaan zonder moe te worden, maar je verbruikt al je energiereserves. Door het middel wordt je natuurlijke rem uitgeschakeld, maar als het is uitgewerkt, heb je twee tot drie dagen rust en slaap nodig om lichamelijk en geestelijk weer op peil te komen.

Wie gebruiken stimulerende middelen?
Het overwinningsgevoel dat stimulerende middelen je geven, is voor veel mensen reden om het te gebruiken. Ook worden ze graag gebruikt om grote prestaties te leveren, bijvoorbeeld een deadline op het werk of in de sportwereld. In menige tak van sport is het onmogelijk om te winnen zonder deze middelen te gebruiken. Denk maar eens aan de vele dopingschandalen in het wielrencircuit. Daar wordt dan wel geen speed of coke (en zeker geen XTC) gebruikt, omdat die gemakkelijk naar voren komen uit bloedtesten, maar artsen en scheikundigen ontwikkelen gewoon nieuwe varianten die nog niet zijn op te sporen. Daarnaast zijn er mensen die stimulerende middelen gebruiken om hun gewichtsprobleem te beheersen. Met name speed is daarvoor een geliefd middel. Je hebt geen honger en je verbruikt veel energie, doordat je op hoog tempo doorgaat. De kilo’s vliegen er dus af als je stimulerende middelen gebruikt. Maar na verloop van tijd vergeten de meeste mensen om goed voor zichzelf te zorgen, dus gezond eten en hygiëne hebben geen prioriteit meer. Het gevolg kan zijn dat naast de kilo’s die verdwijnen, ook de innerlijke rust verdwijnt.