Qat (khat)

Qat (khat)
Qat zijn de verse bladeren van een plant met de Latijnse naam Catha Edulis. Door te kauwen op deze bladeren gaat het stofje cathinon door de bloedbanen, wat een stimulerende werking heeft. Dit opgewekte gevoel blijft zo’n twee tot vier uur doorwerken, afhankelijk van hoeveel en hoelang er is gekauwd. Qat is geen licht middel, maar het is niet zo sterk als bijvoorbeeld amfetamine. Volgens onderzoek van het Trimbos Instituut kauwt een gemiddelde Qatgebruiker zo’n 7 bundeltjes bladeren per week à €3,50: wekelijks dus tussen de €25 en €30.

Qat groeit in Kenia, Somalië en Jemen. In deze landen is het gebruik van Qat legaal en zelfs de normaalste zaak van de wereld. Het product werd oorspronkelijk voornamelijk geëxporteerd naar geëmigreerde bewoners uit de genoemde landen, maar werd al snel ontdekt als stimulerend middel. Alleen luchthaven Schiphol al was jarenlang goed voor zo’n 800.000 kilo Qat dat jaarlijks ons land binnenkwam. Qat werd hier verkocht in speciale Qathuizen en smartshops en vond via ons land zijn weg in heel Europa. In 2013 werd Qat in Nederland verboden, mede door het herhaaldelijk aandringen van omringende landen.

Risico’s
Geestelijke verslaving is een risico van Qat. Ook veroorzaakt het een onrustige slaap en slapeloosheid. Dit zorgt voor chronische vermoeidheid, waardoor de gebruiker het middel weer nodig heeft om zich niet moe te voelen. Zo komt de gebruiker in een vicieuze cirkel terecht. Als de gebruiker eenmaal in deze negatieve spiraal terechtkomt, volgen al snel andere klachten als stemmingswisselingen, snel geïrriteerd zijn, gebrek aan eetlust, lusteloosheid en hartkloppingen. Ook hebben Qatgebruikers vaak mond- en tandproblemen en hoge bloeddruk. Na langdurig gebruik kan er lichamelijke schade optreden zoals hartinfarcten, bronchitis, ontstekingen in het maag-darmstelsel, levercirrose en tumoren in de mond.